Despre depresie

Postat de October 9, 2014 Diverse, Resurse Nici un comentariu


sursa: http://www.partypedia.ro/6-cadouri-haioase-anti-depresie/

Nu este om care să nu fi fost trist cel puțin o dată-n viață. Totuși, atunci când tristețea persistă și afectează capacitatea de zi cu zi de a duce o viață normală ne confruntăm cu o afecțiune cunoscută sub numele de depresie. Procentajul celor care ajung în depresie în țara noastră este de aproximativ 8% la persoane cu vîrsta de peste 14 ani.

Există mai multe tipuri de depresie. Toate tipurile de depresie pot fi tratate de psihologi autorizați. Deși depresia se poate manifesta diferit în funcție de personalitatea cuiva, atunci cînd ești afectat de depresie se pot observa patru simptome generale:

1. O perioadă lungă de tristețe sau sentimentul că nu mai contezi.
2. Viața este nedreaptă
3. Prea puțină speranță în ceea ce privește viitorul
4. Pierderea interesului pentru activitățile ce erau considerate plăcute cîndva.

Alte simptome ale depresiei mai pot include: iritabilitate, scăderea energiei, prea mult sau puțin somn, supraalimentarea sau pierderea poftei de mâncare, dureri frecvente (cum ar fi durerea de cap) și/sau gînduri sinucigașe.

Depresie majoră – simptomele ei sunt accentuate și interferează cu capacitatea de a lucra, de a dormi, de a studia, de a mînca și de a te bucura de viață. Depresa poate interveni episodic, doar o dată-n viață, dar cel mai adesea, acest episod nu este singular.

Depresia este o boală destul de des întîlnită, dar este o boală gravă. Majoritatea celor care au experientat depresia au avut nevoie de tratament pentru a ieși din depresie.

Depresiile sunt destul de asemănătoare ca și simptome, dar unele pot avea cîteva simptome specifice. Printre acestea se află:

Depresia psihotică, care apare atunci cînd o persoana are o depresie severă, la care se adaugă o formă de psihoză, de exemplu unele credințe false neobișnuite sau iluzii (iluzii auditive sau vizuale – cînd persoana în depresie aude sau vede ceva neplăcut ce alții nu pot auzi sau vedea (halucinații).

Depresie postpartum , care este mult mai gravă decât “baby blues “, pe care multe femei o experientează după naștere, atunci când modificările hormonale și fizice și noua responsabilitate de îngrijire pentru copilul nou-născut pot fi copleșitoare . Se estimeaza că 10-15 la suta din femei au depresie postpartum după ce nasc.

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este caracterizată prin apariția depresiei în timpul lunilor de iarnă, fără prea multă lumină solară. Depresia dispare, în general, primăvara și vara. Acest tip de depresie poate fi tratată eficient cu terapie cu lumină, dar aproape jumătate din cei cu SAD trebuie să ia antidepresive și să facă psihoterapie.

Tulburarea bipolară, numită afecțiune maniaco-depresivă, nu este la fel de des întîlnită ca și depresia majoră sau de tulburările depresive persistente. Tulburarea bipolară este caracterizată de schimbări ciclice, cu oscilații de la o dispoziție de maxim extrem (de exemplu manie) la o o cădere extremă (de exemplu o depresie).

Care sunt semnele și simptomele depresiei?

Simptomele sunt diverse. Gravitatea, frecvența și durata simptomelor variază în funcție de individ și cazul particular al acestuia.

Semnele și simptomele depresiei pot să includă printre altele:

Tristețe persistentă, anxietate, sentimentul de neadecvare
Sentimente de inutilitate sau pesimism
Sentimente de vinovăție, inutilitate sau neputință
Iritabilitate, neliniște
Pierderea interesului pentru activități sau hobby-uri o dată placute, inclusiv pentru sex
Oboseală și scăderea energiei
Dificultăți de concentrare, amintirea detaliilor și luarea deciziilor
Insomnie, trezirea prematură dimineața devreme sau somn excesiv
Supraalimentarea sau pierderea apetitului
Gânduri de sinucidere, tentative de sinucidere
Dureri de cap, crampe sau probleme digestive care nu trec chiar și cu tratament

Raspundeti

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.