Irvin Yalom, MD: Privind soarele în față

Postat de October 6, 2014 Resurse, Stil de viață Nici un comentariu


sursa: http://tarameainventata.net/lecturi/2014/07/08/privind-soarele-in-fata-irvin-yalom/

Admirator a lui Epicur, Nietzsche și ai altor existențialități, Irvin Yalom scrie despre teama de a privi moartea în față. Este greu să te uiți direct la soare. Pe de altă parte, citate foarte faine din Nietzsche.

Dintre cazurile discutate și sfaturile propuse ies la suprafață cîteva lucruri interesante. Evreu ateu cu trei mentori ce mor (unul dintre ei era la un moment dat terapeutul, apoi prietenul său, apoi Yalom devine terapeutul mentorului) Yalom îmbină mărturiile directe cu observațiile asupra unor oameni cu probleme în fața morții.

Mi s-au părut deosebit de interesante scurtele sale rezumate ale unor influente eseuri scrise de Schopenhauer, după cum urmează:

1. Ce avem. Bunurile materiale nu ne satisfac. Ele declanșează o alergătură fără sfîrșit pentru acumularea lor. Cu cît ai mai mult, cu atît vrei mai mult sau ești mai nesatisfăcut și plictisit.

2. Ce reprezentăm în ochii celorlalți. Importanța părerii celorlați ne transformă în sclavi. E tot la fel de efemeră ca bogăția. Mai ales că nu putem ști ce gîndește celălalt.

3. Ce suntem. Citez: Numai ceea ce suntem contează cu adevărat. O conștiință sănătoasă, spune Schopenhauer, înseamnă mai mult decît o bună reputație. Scopul nostru cel mai important trebuie să fie o sănătate bună și bogăția intelectuală, ceea ce ne poate oferi o inepuizabilă rezervă de idei, independență și o viață morală. Echilibrul interior rezultă din conștientizarea faptului că nu lucrurile în sine ne deranjează, ci interpretarea pe care le-o dăm.

În același timp se poate constata că Yalom pune foarte mare accent pe vise. Dar nu pe visele călăuzitoare, ce previn sau transmit un mesaj, ci acele vise care pot deveni o unealtă interpretativă a situației sau a problemei cu care se confruntă pacientul/clientul.

Ultimul capitol pare cel mai apropiat de profesioniștii terapeuticii cu cîteva îndrumări în disclosure, vise, calea regală calea către aici-și-acum și distincția între proces și conținut.

Deci, o carte interesantă, dincolo de granița religiei, în apropierea morții unui expert ce se afla la vîrsta de 72 de ani avînd cărți publicate în peste 700000 de exemplare.

Raspundeti

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.